Kies bewust

Woensdag 18 maart is een belangrijke dag voor de toekomst van het Nederlandse water- en natuurbeheer. Die dag mag iedere Nederlander van achttien jaar en ouder een stem uitbrengen voor de ingezetenenzetels van de waterschappen én voor de vertegenwoordigers in Provinciale Staten.
Deze verkiezingen leven traditioneel minder onder de burgers, maar ze zijn wel van groot belang. Zeker dit jaar. De Provinciale Staten kiezen immers de Eerste Kamer. Het wordt spannend hoe dit uitpakt voor de regeringspartijen.
Maar er is nog meer. De uitslag van de verkiezingen voor de ingezetenenzetels van de waterschapsbesturen heeft veel invloed op hoe er de komende jaren met ons waterbeheer wordt omgegaan. Zo wordt de Waterschapswet geëvalueerd. Dat kan gevolgen hebben voor de kostenverdeling. Ook wordt de bestuurlijke structuur van de waterschappen tegen het licht gehouden.
Het is van belang dat we daar als agrarisch ondernemers in mee kunnen beslissen. De geborgde zetels geven geen meerderheid, dus moeten er coalities worden gesmeed met partijen die de agrarische sector een warm hart toedragen.
Als klap op de vuurpijl is er in de periode 2016-2020 veel geld beschikbaar voor water- en natuurbeheer. Dat wordt allemaal beheerd door de waterschappen en de provincies. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst over voldoende, schoon en zoet water kunnen beschikken, moet dit geld verstandig worden besteed met oog voor een gezonde land- en tuinbouw.
Kortom: verdiep u in de verkiezingsprogramma’s en kies bewust op 18 maart.

Siem Jan Schenk

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer