LTO%3A+Het+Bildt+geen+monumentenstatus
Nieuws
© Gert Gort

LTO: Het Bildt geen monumentenstatus

LTO Noord Fryslân is tegen de aanwijzing van 2.500 hectare landbouwgrond bij de Bildtdijken als beschermd dorpsgezicht. Zij heeft bezwaar gemaakt bij de betrokken ministeries.

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Infrastructuur en Milieu willen de Nieuwe en Oude Bildtdijken de status beschermd dorpsgezicht geven.

Behalve de dijklichamen, voorziet het voorgenomen besluit ook meer dan 2.500 hectare landbouwgrond de status van beschermd dorpsgezicht en dus de monumentenstatus, geeft LTO Noord aan.

Flexibiliteit

De monumentenstatus haalt, in tegenstelling tot de huidige bescherming via het bestemmingsplan, de noodzakelijke flexibiliteit uit het grondgebruik, laat LTO Noord weten. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van gedateerd kaartmateriaal.

LTO vreest ook dat er door de status een extra toetsing voor economische verbeteringsprojecten gaat ontstaan, met aanzienlijke hogere kosten voor vergunningverlening.

Dat is volgens de organisatie in strijd met het perspectief in de akkerbouw: permanente innovatie en modernisering en flexibiliteit van grondgebruik.

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer