Sierteeltimport Rusland stort in

De Russische import van Nederlandse bloemen en planten is ingestort, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Joost van WinsenNederlandse handelsbedrijven exporteerden in januari voor 13,3 miljoen euro aan sierteeltproducten naar Rusland. Dit is bijna een derde minder dan in de dezelfde maand van 2014.
Door de dalende koers van de roebel, moeizame betalingsafwikkelingen en teruglopende consumentenbestedingen kromp de export naar Rusland al met 10 procent in 2014. Maar in de eerste maand van dit jaar is de markt veel verder ingezakt, merkt de VGB op.
Handelaren vrezen het ergste voor Vrouwendag, dat begin maart wordt gevierd. Deze in Rusland belangrijke bloemendag leidde vorig jaar nog tot een opleving van de bloemenuitvoer naar Rusland. Maar de vooruitzichten voor dit jaar zijn teleurstellend, aldus de VGB. ‘Speciale orders voor deze dag blijven uit of worden afgezegd.’
De trekkracht van de Russische markt, die in 2012 met een exportwaarde van 253 miljoen euro nog 100 miljoen boven de afzet van 2010 uitstak, is verdwenen. ‘Dat heeft een negatief effect op de prijsvorming, met name voor de exclusievere producten’, concludeert de koepelorganisatie van handelaren in bloemen en planten.
De forse krimp in Rusland had zijn weerslag op de totale uitvoercijfers van bloemen en planten in januari 2015. De export nam met 3,2 procent af naar een som van 387 miljoen euro, blijkt uit de door de VGB gepubliceerde exportstatistieken van Floridata.

Franse markt

Tegengesteld aan Rusland nam de uitvoer naar de top 3 afzetmarkten - Duitsland, Groot-Brittannië enFrankrijk zijn goed voor 60 procent van de export - in de afgelopen maand toe. Dit is vooral te danken aan de Franse markt, die een groei vertoonde van 13 procent. De uitvoer naar Groot-Brittannië klom iets, terwijl de Duitse markt ietwat inzakte.
‘In Duitsland verandert het koopgedrag’, signaleert Huug Kuijt van Berliner Blumen Import. Volgens hem wordt de concurrentie van supermarkten groter in de Bondsrepubliek, waardoor de bestedingen teruglopen. ‘Het middensegment stokt. Juist de goedkopere en duurdere bloemen doen het relatief goed.’
Ondanks de teruggang van de export zijn handelaren optimistisch gestemd over de toekomst. De crisis heeft lang geduurd, maar lijkt nu voorbij, is het argument. Bovendien is januari doorgaans een rustige maand, waarin consumenten terughoudend zijn in hun bestedingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer