Onzekerheid troef op graanmarkt

Onzekerheid troef op de graanmarkt, meldt Agrifirm. In het begin van de week stegen de tarwenoteringen nog maar later deze week daalden de noteringen omdat de VS een belangrijke tarwe tender van Egypte miste.

Onzekerheid+troef+op+graanmarkt
© Nieuwe Oogst

De VS boden de Egyptenaren naast een scherpe prijs ook uitstel van betaling aan. Frankrijk en Roemenië schreven echter fors lager in en kregen deze tarwe tender.

Financieren oogst

Door het dalen van de koersen van de Oekraïense munt de hryvnia en de Russische roebel en een stijging van de krediet tarieven bestaat de vrees dat er onvoldoende geld is om de komende oogst te financieren. De graanproductie zou hierdoor onder druk kunnen komen te staan.

De exportmotor van Europa draait nog steeds op volle toeren. In de periode van 11 tot en met 17 februari werd er voor krap 1,4 miljoen ton aan exportcertificaten aangevraagd waarvan 896.095 ton zachte tarwe.

De maisnoteringen op de wereldmarkt stonden deze week iets in de plus agv de positieve exportcijfers van de VS. De lage olieprijzen hebben een negatief effect op de afzet van bio ethanol en ook voor de afzet van mais.

Onzekere markt

Voor de komende tijd blijft de granenmarkt onzeker. Er is meer dan genoeg graan in de wereld maar het valt niet te voorspellen hoe het conflict in Oekraïne zich ontwikkelt.

Ook valt nog weinig te zeggen over de nieuwe graanoogst op het Noordelijk halfrond. In Rusland, Oekraïne en de VS is wel flink wat vorstschade maar daar staat tegenover dat Europa veel minder last heeft van uitgewinterd graan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer