Belangenbehartigers verzetten bakens

Nederland telt ruim duizend brancheverenigingen die samen honderdduizenden ondernemingen vertegenwoordigen. Zij hebben minimaal één ding gemeen.

Belangenbehartigers+verzetten+bakens
© Nieuwe Oogst

In een sterk dynamische omgeving zoeken zij naar wegen om van meerwaarde te blijven voor de leden. Vrijwel elke belangenbehartiger beraadt zich op strategie en organisatie-inrichting.

Als de wereld rond ondernemers in hoog tempo verandert en zij daardoor andere eisen stellen, moeten belangenorganisaties daarin mee. Vakbonden, omroepverenigingen, pensioenfondsen, werkgevers- en andere ledenorganisaties hebben er allemaal mee te maken.

Houding en vermogen

De huidige opgaven in belangenbehartiging vragen om een nieuwe houding en vermogen om te moderniseren. Het vereist ook dat heldere keuzes worden gemaakt als de capaciteit terugloopt.

Keuzes voor lokale zichtbaarheid, sturing op bovensectorale thema’s en durf om regie aan productieketens te laten.

De uitdaging ligt vervolgens in het binden van de sectoren en die ketens. Een organisatie die meedeint in het ritme van de golven waarop onze ondernemers varen, heeft de toekomst. Slim meebewegen is het devies.

Open veld

In LTO-verband wordt de discussie over een toekomstbestendige collectieve belangenbehartiging opnieuw gevoerd. Veelal intern, maar zo nu en dan in het open veld, zoals dinsdag in Bakkeveen.

Oud-staatssecretaris Henk Bleker gaf aan honderd noordelijke LTO-bestuurders zijn visie op belangenbehartiging. Volgens Bleker dient LTO te streven naar maatschappelijke openheid en politieke onzichtbaarheid. Thema’s dienen te worden getackeld binnen de ketens en in een betrokken samenleving.

De politieke agenda dient zo leeg mogelijk te blijven, waarschuwt Bleker. ‘Van hetgeen dat in de Kamer over u wordt gezegd, wordt u allerminst vrolijk.’

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick . bramer@nieuweoogst .nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer