Houten wil convenant met fruitsector

Gemeente Houten wil graag een milieuconvenant met de regionale fruittelers sluiten. Heldere afspraken over driftreductie en teeltvrije zones zijn de inzet.

Houten+wil+convenant+met+fruitsector
© Nieuwe Oogst

'We bemerken toenemende maatschappelijke weerstand tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de sector. De fruitteelt moet daar iets mee, vindt het gemeentebestuur', zegt woordvoerder Greetje Santing.

'Daarom zijn we in gesprek met de lokale LTO Noord- en NFO-afdelingen. We hebben gevraagd welke driftreducerende en andere milieumaatregelen al worden toegepast en verwachten in juni een antwoord.'

Gezondheidseffecten

Vooral het laatste jaar worden er zorgen geuit over gezondheidseffecten, volgens Santing, al ontbreekt het de gemeente aan een goed beeld van de omvang van de kritiek.

'Er spelen ook veel emoties bij sommige burgers', weet ze. 'Anderzijds kan de communicatie tussen de sector en omwonenden beter.'

Teeltafstand

Houten wil ook in overleg met andere gemeenten met veel fruitteelt, zoals Geldermalsen. Over de gewenste teeltafstand tussen boomgaard en bebouwing liggen momenteel vragen bij de Raad van State.

Vorige week hield de Partij voor de Dieren actie in 't Goy bij Houten tegen middelengebruik in boomgaarden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer