Koningspaar+bezoekt+Veenkoloni%C3%ABn
Nieuws
© Rijksvoorlichtingsdienst

Koningspaar bezoekt Veenkoloniën

Koning Willem-Alexander bezoekt morgen de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Samen met koningin Máxima maakt hij een rondgang langs onder meer Veendam, Stadskanaal, Emmer-Compascuum en Emmen.

Streekbezoeken zijn bedoeld de koning inzicht te geven in de problemen en ontwikkelingen in de verschillende regio's van het land.

Centraal bij het bezoek staat de zogenoemde ‘Agenda van de Veenkoloniën’. Die richt zich op innovatieve landbouw in het gebied waardoor de sociaal-economische positie van deze delen van Groningen en Drenthe kan worden versterkt.

Landbouwgrond

Zo is het de bedoeling per aardappel een hogere opbrengst van zetmeel te krijgen en de kwaliteit van de landbouwgrond te verbeteren. Ook wordt gekeken naar duurzaamheid, onder meer op het terrein van water en energie.

Het koningspaar krijgt daarover in Veendam van verschillende betrokkenen tekst en uitleg, naast een introductie over de historie van de Veenkoloniën. In dit gebied werd al in de 15e eeuw turf gewonnen en is in de negentiende eeuw de productie van aardappelzetmeel begonnen.

Toekomstmogelijkheden

Met medewerkers van de aardappelen verwerkende coöperatie Avebe, onderzoekers en jonge boeren wordt gesproken over de toekomstmogelijkheden.

In Stadskanaal staat een bezoek aan werkvoorzieningsbedrijf Wedeka op het programma. Vandaar steekt het koningspaar de provinciegrens van Drenthe over om te praten over de voorgenomen plaatsing van windmolens in de Veenkoloniën, waartegen lokaal veel verzet is gerezen.

Leefbaarheid

In Emmer-Compascuum en Emmen tenslotte wordt gekeken naar de leefbaarheid van de regio die kampt met bevolkingskrimp en hoge werkloosheid en naar het onderwijs.

Willem-Alexander en Máxima brachten eerder streekbezoeken aan de Achterhoek en de Kop van Noord-Holland.

ANP

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer