Duidelijkheid+stuifschade+Veenkoloni%C3%ABn
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duidelijkheid stuifschade Veenkoloniën

Voor de Veenkoloniën geldt vanaf 1 januari 2015 een permanente vrijstelling voor het gebruik van rundveedrijfmest om stuifschade te bestrijden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft de permanente vrijstelling deze week laten opnemen in de Staatscourant. Dat gebeurde samen met andere bepalingen die betrekking hebben op het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn.

De regeling voor de bestrijding van stuifschade wordt voor de Veenkoloniën hiermee weer gelijk gesteld aan de regeling die geldt voor Texel. Tussen 2010 en 2014 moest voor het betreffende gebied steeds een tijdelijke vrijstelling worden aangevraagd.

Rundveedrijfmest

De voorziening om rundveedrijfmest toe te passen is beperkt tot de maanden waarin de kans op stuifschade het grootst is. Er gelden geen beperkingen voor het bouwplan. In het Veenkoloniaal gebied mogen alle gewassen worden beschermd.

Onder de Veenkoloniën vallen gronden in Drenthe en Groningen ten zuiden van de Eemskanaal, in Overijssel ten noorden van de lijn Zwolle-Ommen-Nijverdal-Almelo-Albergen-Tubbergen en in Friesland ten oosten van de lijn Elsloo-Oostwolde-Haulerwijk.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer