Risico op vogelgriep voorlopig nog niet geweken

Vrije uitloopkippen mogen sinds zondag weer naar buiten. Staatssecretaris Sharon Dijksma hief de ophokplicht op onder druk van EU-regelgeving. Niet iedereen is daar blij mee. De angst bestaat dat zolang er nog trekvogels in Nederland zijn, het risico op het krijgen van H5N8 met buitenlopende kippen groter is.

Ilona LesscherVorige week zaterdag was de ophokplicht twaalf weken van kracht. De normen voor scharrelhuisvesting, vrije uitloop en biologische legpluimveehouderij zijn vastgelegd in Europese regelgeving. En daarin staat dat de maximale ontheffing voor het binnenhouden van uitloopkippen twaalf weken is.
Had de ophokplicht langer geduurd, dan hadden bedrijven met vrije uitloop de eieren als ‘gewone’ scharreleieren moeten verkopen. Met als gevolg een lagere eierprijs, wel tot anderhalve cent per ei minder en meer druk op de markt voor scharreleieren.
De staatssecretaris kon dus bijna niet anders dan de ophokplicht opheffen, constateert Eric Hubers. Al had hij, en met hem veel meer leghennenhouders met vrije uitloop, liever gezien dat de hennen binnen waren gebleven. Het liefst tijdens het hele vogeltrekseizoen.
De grote angst is dat door de recente weersomslag vogels weer in beweging komen. En niemand kan garanderen dat het virus niet nog ergens in Nederland rondwaart of opnieuw door trekkende vogels Nederland wordt binnengebracht.
Twee weken geleden werd H5N8 nog vastgesteld in een meeuw vlak over de grens in Duitsland. Eerder in januari werden ooievaars in een dierentuin in Rostock besmet. Het is dus in elk geval nog in de buurt, stelt Henk van der Jeugd van het Vogeltrekstation NIOO-KNAW.
Deskundigen hangen de theorie aan dat het H5N8-virus waarschijnlijk in het voorjaar door watervogels van Oost-Azië naar Noordoost-Rusland is gebracht en van daaruit weer terug naar Oost-Azië maar ook naar Europa is getransporteerd.
NIOO, Sovon en Erasmus MC doen nu monitoringonderzoek om te kijken of het virus nog in wilde vogels is te vinden. De onderzoekers willen met het onderzoek ook te weten komen in welke mate populaties van wilde vogels de afgelopen maanden met het virus in contact zijn geweest.
De uitslag van het onderzoek wordt op zijn vroegst over een maand of twee verwacht als het serologisch onderzoek is afgerond. De ‘gewone’ monitoring waarbij getest is op het virus in poep-, cloaca- en keelslijmmonsters was al eerder afgerond. Dat daarbij niets is gevonden, wil volgens het Vogeltrekstation niet zeggen dat er niks is. De trefkans is relatief laag.
Blijft de vraag hoe groot onder de huidige omstandigheden het risico is op het krijgen van vogelgriep. Vrije uitloopbedrijven liggen over het algemeen niet in gebieden met veel watervogels, locaties waar de besmettingen in november plaatsvonden. Daardoor is de kans op vogelgriep klein, maar altijd nog wel reëel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer