Kippen weer naar buiten na vogelgriep

Biologisch hennenhouder Conrad Corts van Egg-tivity in Havelte is een blije boer. Hij straalt wanneer gisteren de uitloop na twaalf weken weer opengaat en zijn hennen naar buiten kunnen. SBS6 wijdde daar gisteravond een nieuwsitem aan.

Kippen+weer+naar+buiten+na+vogelgriep
© Nicky Corts

Tijdens de ophokplicht de afgelopen twaalf weken zorgde Corts zo goed en kwaad als het ging voor extra afleiding in de stal. Uitloop vormt echter een wezenlijk onderdeel van zijn bedrijfsvoering.

In het belang van zijn kippen is Corts blij dat de dieren weer naar buiten kunnen.

Niet iedereen blij

Niet iedereen is even blij met het beëindigen van de ophokplicht. Gevreesd wordt dat wanneer het weer omslaat, de vogeltrek op gang komt en het gevaar op vogelgriep weer toeneemt. Eind vorig jaar brachten trekvogels namelijk vogelgriep in Nederland.

Het opheffen van de ophokplicht is een dilemma. Volgens Europese regels mogen de eieren van (vrije-uitloop)kippen die langer dan twaalf weken op stal blijven, niet meer verkocht worden als vrije-uitloopeieren. Dat heeft grote financiële gevolgen voor de pluimveehouders.

Begrip

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) moest daarom een keuze maken. Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland geeft aan dat LTO de ophokplicht ook het liefst nog een paar weken had gehandhaafd. Maar Hubers zegt dat hij begrip heeft voor de keuze van Dijksma.

Volg de actuele berichtgeving viadossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer