Opnieuw+hoogpathogene+vogelgriep+Canada
Nieuws
© NVT

Opnieuw hoogpathogene vogelgriep Canada

In het toezichtsgebied dat is ingesteld na een eerdere uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in British Columbia (Canada) is vorige week bij een pluimveebedrijf een nieuwe uitbraak vastgesteld. De laatste uitbraak hiervoor was in december.

Terwijl het bij de vorige uitbraken in die regio ging om de H5N2-variant, gaat het nu om de H5N1-versie. Volgens onderzoekers is het H5-component dezelfde als die ook en Europa en Azië voorkomen, de Eurazië-variant, terwijl de N1-component duidt op Amerikaanse herkomst.

Andere variant

De H5N1-variant is van een andere H5N1-soort dan die in Azië circuleert, omdat de N1 uit Noord-Amerika komt. In Canada wordt volop gemonitord op vogelgriep.

Dezelfde HN-variant is ook gevonden bij een Amerikaanse wintertaling, iets onder de grens van Washington State in de VS. De variant was nog niet gevonden op een pluimveebedrijf. Op het bedrijf stierven 81 van de 94 besmette vogels aan de ziekte, de overige dieren zijn afgemaakt.

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer