Kans+op+vogelgriep+blijft
Nieuws
©

Kans op vogelgriep blijft

Bedrijven met vrije uitloop liggen meestal niet in gebieden met veel watervogels. De kans op een besmetting met vogelgriep is daardoor waarschijnlijk klein, maar desalniettemin reëel.

Niemand kan garanderen dat het vogelgriepvirus niet nog ergens rondgaat in Nederland. Of opnieuw door trekkende vogels wordt binnengebracht. 'Het virus is in elk geval nog in de buurt', concludeert Henk van der Jeugd van het Vogeltrekstation in Wageningen op basis van de gevallen in Duitsland.

Monitoring

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) Sovon (Vogeltrekstation) en Eramsus MC doen op dit moment weer monitorringonderzoek. Ze kijken of het virus is te vinden in wilde vogels.

Ook willen de instellingen meer te weten komen over in welke mate populaties van wilde vogels de afgelopen maanden met het virus in contact zijn geweest. De uitslag daarvan wordt over 1 á 2 maanden verwacht wanneer het serologisch onderzoek is afgerond.

Verschillende watervogels besmet

Tijdens eerder onderzoek is vogelgriep in Nederland alleen vastgesteld bij twee smienten. 'De andere monsters waren negatief voor H5N8', zegt Van der Jeugd. De meeste smienten verlaten Nederland pas in april. In januari zijn er vaak de meeste smienten, in februari en maart dalen de aantallen wat.

In Duitsland is bij een wintertaling, twee wilde eenden en een 'meeuw' het virus vastgesteld. In noord Italië, waar wel een uitbraak was, zijn geen wilde vogels positief gevonden.

Van der Jeugd: 'Ringonderzoek wijst wel uit dat een klein deel van de smienten en pijlstaarten die in het najaar in Nederland worden geringd daarna in de Po-Delta worden teruggevonden in winter en voorjaar.'

Missing link

Het laat zich moeilijk voorspellen wat er trekseizoen 2015-2016 gebeurt met vogelgriep, geeft Van der Jeugd aan. Op 25 september 2014 is er in Noordoost Rusland een smient geschoten die H5N8 had. Van der Jeugd noemt die vogel een 'missing link' .

Met de vogel wordt aangetoond dat het mogelijk is dat het virus in het voorjaar door watervogels naar het noorden is gebracht en van daaruit tegelijkertijd terug naar oost Azië en Europa is getransporteerd. De vraag hoeveel virus in de broed- en ruigebieden in Rusland is verspreid en hoe lang het virus daar overleeft, blijft nog onbeantwoord.

Van der Jeugd: 'We weten niet hoe transmissie daar plaatsvindt en hoe het virus de zomer overleeft. Dat het tenminste 4 jaar heeft geduurd voordat het hier kwam geeft al aan dat de kans dat alle stapjes in die keten kloppen en het virus over zo'n lange afstand wordt getransporteerd klein is.'

Reëele

Van der Jeugd noemt het een reëele kans dat het vogelgriepvirus komend najaar weer opduikt. 'In elk geval ergens in Europa.'

· Volg de actuele berichtgeving via Dossier Vogelgriep

-

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer