Effect Royal MH verschilt per consumptieras

Het optimale spuittijdstip van toepassing van Royal MH in de teelt van consumptieaardappelen verschilt sterk per ras. Gemiddeld gezien kan gezegd worden dat drie à vijf weken voor loofdoding het optimale spuittijdstip is.

Han ReindsenDat blijkt uit het eindrapport over Royal MH van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA). Het onderzoek is uitgevoerd op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl in opdracht van Productschap Akkerbouw.
Doel van de proef was om antwoord te krijgen op de vragen of het tijdstip van een bespuiting met Royal MH invloed heeft op de opbrengst en kiemremming en wat uiteindelijk het optimale tijdstip van deze bespuiting is. Daarnaast ook of er sporen van Royal MH in de knol achterblijven.
De proef in 2012 en 2013 is opgezet met vier toepassingstijdstippen: een vroege (zes à zeven weken voor loofdoding), optimale (drie à vijf weken voor loofdoding) en late bespuiting (één à twee weken voor loofdoding) en onbehandeld. Steeds is 5 liter per hectare gebruikt.
Er is gebruikgemaakt van vier rassen met verschillende mate van kiemrust: Agria, Annabelle, Asterix en Innovator. Elk jaar is gekeken naar opbrengst, maatsortering, aantal knollen in de betreffende maatsorteringen en het onderwatergewicht.
De proef laat zien dat het effect van een bespuiting met Royal MH per ras verschillend is. Waar de verwachting was dat de vroege bespuiting een reductie in opbrengst zou geven, was dit niet bij elk ras het geval.
Wat betreft kiemrust waren beide jaren verschillend. In 2012 was de kiemrust sterker dan in 2013. De toepassing van Royal MH had in alle gevallen effect op de kieming.
Gemiddeld had de vroege toepassing de sterkste kiemrust en de late toepassing de laagste kiemrust. Dit heeft te maken met de tijd tussen toepassing en loofdoding die het middel beschikbaar heeft om van blad naar knol te worden getransporteerd.
Uit de proef blijkt dat een te vroege bespuiting een lagere opbrengst per hectare geeft en een lager onderwatergewicht. De reductie in opbrengst is niet bij elk ras het geval. Het aantal knollen per strekkende meter is hoger. Een late bespuiting (één à twee weken voor loofdoding) heeft geen effect op de opbrengst.
Het tijdstip van een bespuiting met Royal MH heeft ook effect op de kiemremming. Een late bespuiting geeft langere kiemen tijdens de bewaring dan een vroege en optimale bespuiting.

Bewaren

In de teelt van consumptieaardappelen speelt de bewaring een grote rol. Het optimaal bewaren van aardappelen met zo weinig mogelijk kosten en met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies is een belangrijk item.
Voor de lange bewaring van consumptieaardappelen is het belangrijk dat deze in kiemrust blijft. Hiervoor zijn verschillende strategieën te bedenken: het bewaarbeleid (temperatuur), de rassenkeuze en het gebruik van kiemremmers gedurende de bewaring.
Over het gebruik van enkele kiemremmers ontstaat steeds meer discussie vanuit milieuoogpunt. Ook zijn veel rassen niet geschikt om bij het inschuren al een behandeling uit te voeren met een kiemremmer. Vandaar dat de sector op zoek is naar nieuwe ideeën.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer