De toekomst ontmoeten

De eerste weken van het jaar liggen achter ons. Het is geweldig te ontdekken dat er in ons bedrijf een ‘never a boring day’-cultuur heerst. Dit heb ik natuurlijk te danken aan het feit dat onze vruchtboomkwekerij in een industrie zonder dak opereert. Het weer blijft verrassen en daagt uit er steeds weer het beste van te maken en vooral ultra-flexibel te blijven. Daar heb je weer employabele, buigzame mensen bij nodig. Die vind je niet makkelijk en daarom hebben we ooit besloten ze te gaan maken.
Daarvoor hoef je eigenlijk niet veel te doen. Je moet vooral veel laten. Mensen hoeven niet te worden gemotiveerd. Ze kunnen wel worden gedemotiveerd. Je herkent de laatste groep makkelijk; ze doen plichtmatig hun werk en pas na het werk doen ze passievol vrijwilligerswerk en hobby’s. Dat zie je ook bij scholieren en studenten; op school de plicht, erna hun passie. Dat, beste sectorgenoten, moet je zien om te draaien. Ik wil met u een uitdaging aangaan; doe met uw personeel ten minste één keer per jaar iets waar u (nu) het nut niet van inziet! U zult zien dat u zelf de beperkende factor was voor een volgende stap in de toekomst. Vraag een personeelslid eens wat er na werktijd passievol wordt gedaan. Stel voor om na te denken hoe deze passie in het bedrijf te gebruiken is. U zult zich verbazen. Wij hebben bijvoorbeeld een chauffeur die onze bedrijfskleding nu van logo’s voorziet. Kijk niet wat niet kan, maar juist naar wat wel kan. We zullen moeten, want ook de markt is grillig. We hebben ze nodig. Haal er meer uit. Zoek naar kicks-voor-niks.
Deze week deed ik een sectorbrede ontdekking: ik mocht jonge agrariërs van AJK’s uit Brabant ontvangen voor hun bestuurlijk kaderweekend. Prachtig gehuisvest in een vakantiewoning van een fruitteler en varkenshouder begonnen we met een lezing van de dochters. Daarna was het mijn taak om de groep dichter bij elkaar te brengen.
Op ons bedrijf wilde ik mijn enthousiasme en passie enten op deze groep. Het was niet nodig. De agrarische sector kent al een geweldige groep nieuwe en passievolle ondernemers die zich ook nog eens georganiseerd hebben. We moeten ze alleen de ruimte geven, onze fouten vertellen en vragen hoe wij de agrarische wereld voor hen moeten achterlaten. Wat ben ik blij dat ik die ondernemers van de toekomst gesproken heb.

Han Fleuren

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer