Bureaus spelen in op arbeidwet

De uitzendbranche zoekt naar antwoorden op de gevolgen van de Wet werk en zekerheid voor ondernemers in de tuinbouw. Deze lopen van goede afspraken met klanten tot omzeiling van de transitievergoeding.

Koen van WijkDe transitievergoeding komt met ingang van de nieuwe Wet werk en zekerheid per 1 juli in plaats van de ontslagvergoeding en geldt dan ook voor tijdelijk personeel. Omdat het arbeidsverleden vanaf die datum meetelt, wordt de nieuwe wet met terugwerkende kracht toegepast.
Gespecialiseerde uitzendbureaus die de arbeidsvoorziening in de tuinbouw voor een groot deel invullen, werken al enige tijd aan een remedie.
‘Transitievergoeding, wij lossen het voor u op.’ Met deze slogan werden bezoekers van de Tuinbouwrelatiedagen in Gorinchem deze week benaderd door uitzendbureau Green Talent uit Steenbergen.
De geboden oplossingen van dit bureau verschillen van consequente beëindiging van uitzendovereenkomsten binnen twee jaar, met eventueel daarop binnen een maand verloning van dezelfde persoon via een A1-contract vanuit Slowakije. Green Talent stelt dat de teler dan geen transitievergoeding voor de uitzendkracht hoeft te betalen.
Veldwerk Uitzendbureau uit Zuid-Holland vindt zulke constructies twijfelachtig en kiest voor andere oplossingen. ‘De transitievergoeding heeft iedereen verrast. Er is geen overgangsregeling en niemand heeft hiervoor geld gereserveerd. Wij zoeken daarom de oplossing in overleg met de klant’, vertelt operationeel manager Lambert van Bussel.

Tariefsverhoging

Veldwerk past zijn dienstverlening momenteel aan op de aankomende wetgeving. ‘Per 1 januari rekenen wij een reservering door voor de transitievergoeding. Dit komt neer op 2,88 procent of zo’n 40 cent per ingeleend uur.’
Daarnaast zijn er veel vaste klanten waarmee het bureau afspraken op maat probeert te maken. ‘We sturen aan op dienstverbanden onder de twee jaar. Dat vraagt om goede afspraken. We zien ook dat telers graag met dezelfde krachten werken. Mogelijk zullen we in sommige gevallen de kosten van de transitievergoeding delen met de teler.’
Overigens komt seizoenswerk in de vollegrondstuinbouw meer voor dan in de glastuinbouw, waar tijdelijke krachten bijna het hele jaar werkzaam zijn, stelt Van Bussel. Volgens hem verruimt de nieuwe wet juist de mogelijkheid flexibele arbeid in te lenen, tot maximaal 5,5 jaar.
LTO Nederland verwacht binnen twee weken een antwoord van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het versoepelen van de wet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer