Politiek brandt zich niet aan Buijtenland

Rhoon - De Tweede Kamercommissie voor Beroepschriften en Burgerinitiatieven maakt pas op 19 maart bekend of het burgerinitiatief van de Polderkinderen tegen het Buijtenland van Rhoon ontvankelijk is of niet. Dat is een dag na de provinciale en waterschapsverkiezingen.

Mike SchellartDat meldde projectleider Bert Jacobs van provincie Zuid-Holland deze week tijdens een bijeenkomst van de vereniging Albrandswaards Landschap (AWL), de plaatselijke natuurorganisatie.
De aanwezige bewoners en boeren waren verbijsterd over het uitstel. Zij concludeerden dat de politiek zich blijkbaar voor de verkiezingen niet wil branden aan het 600 hectare grote natuur- en recreatieproject, dat al veertien jaar speelt en waarvoor vijftien boeren moeten wijken.
Jacobs kan niet anders dan erkennen dat de politiek nu eenmaal zo werkt. Een besluit over het burgerinitiatief houdt immers in dat de discussie over het wel of niet doorgaan van het Buijtenland van Rhoon opnieuw wordt gevoerd in de Tweede Kamer.
Tot die tijd doet de provincie niets, aldus de projectleider. ‘Wij wachten op de Tweede Kamer. We gaan echt nog niet aan de slag met de start van de gebiedscoöperatie.’ Daarin moeten diverse partijen, bewoners en boeren gaan zitten om het Buijtenland vorm te geven.
Over de invulling van de gebiedscoöperatie wilde Jacobs gisteren niet veel kwijt. Hij gaf wel aan dat alle belanghebbenden er zitting in krijgen. ‘Wij als provincie blijven op afstand. We gaan als opdrachtnemer richting de coöperatie opereren.’
Wel houdt de provincie de vinger aan de pols, stelt Jacobs. ‘Voorwaarde is dat de gebiedscoöperatie zich aan de Planologische Kernbeslissing (PKB) en de regels houdt. Als de coöperatie er niks van bakt, moeten we kunnen ingrijpen.’
Overigens liet staatssecretaris Sharon Dijksma vorige week weten dat de initiatiefnemers van het boerenplan, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, ook in de gebiedscoöperatie moeten plaatsnemen.
Ook de AWL wil graag zitting in de coöperatie, liefst via een combinatie van andere partijen. Tijdens de bijeenkomst werd overigens gemeld dat het Zuid-Hollands Landschap zich terugtrekt en het natuurbeheer aan AWL wil overlaten. Maar de leden lieten weten dat de organisatie daarvoor niet capabel is en het beheer bij de boeren in betere handen is.

Boerenplan

De agrariërs willen best het natuurbeheer uitvoeren, maar voelen zich gepasseerd. Volgens hen voldoet hun plan aan de PKB en is er nog steeds niet over hun plan en de verschillen met provincie of ministerie gepraat. ‘We hebben nooit een officiële reactie gehad wat er aan schort’, zegt akkerbouwer Gert van Herk.
AWL wil een brug slaan tussen de boeren en provincie. Zij stelt dat het verschil van inzicht over de invulling van de PKB de wereld uit moet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer