Europa zoekt en vindt markten

De export van Europese agrarische producten nam afgelopen jaar toe. Agrarische exporteurs blijken door de Russische boycot meer te kunnen afzetten op andere markten.

Arno de SnooDe Europese agrarische export is in 2014 met 1,7 procent gestegen ten opzichte van 2013. Europese lidstaten exporteerden in de periode augustus-november 2014 meer naar de Verenigde Staten, China, Hong Kong en Algerije dan in dezelfde periode in 2013.
De totale export steeg van 41,7 miljard euro in 2013 tot 42,4 miljard in 2014.
Uit de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de Europese agrarische sector druk op zoek is gegaan naar andere markten nadat Rusland in augustus 2014 de grens dichtgooide.
Tot die tijd exporteerde Europa zo’n 3 procent van de totale agrarische productie naar Rusland in 2013. In 2014 daalde de waarde van de agrarische export naar Rusland met 36 procent.
Daarentegen is de handel met andere delen van de wereld flink toegenomen. In het laatste half jaar van 2014 werd 9 procent meer geëxporteerd naar de Verenigde Staten dan in 2013. China kocht 8 procent meer agrarische producten in Europa en Zwitserland 4 procent. Deze exportstijging vertegenwoordigt een waarde van 11 miljard euro.
De agrarische export naar Hong Kong steeg met 20 procent en had een waarde van 1,7 miljard euro.

Onbenut

De Nederlandse exportwaarde steeg licht in 2014 naar 80,7 miljard euro. Maar de Nederlandse agrosector heeft nog een aanzienlijk onbenut exportpotentieel, liet staatssecretaris Sharon Dijksma deze week weten.
Op de belangrijke nabije afzetmarkten als Duitsland en Verenigd Koninkrijk is meer afzet te realiseren, schrijft Dijksma. Wel moeten consumenten en inkopers zich meer bewust worden van de goede kwaliteit en het brede assortiment dat Nederland te bieden heeft.
De overheid werkt samen met het bedrijfsleven om de positionering van de Nederlandse agrarische sector in het buitenland te verbeteren. Zo is Zuid-Duitsland een speerpunt in de bevordering van de Nederlandse agrarische export in Europa.
Nederland heeft een sterke exportpositie, maar die is niet vanzelfsprekend, schrijft Dijksma. ‘De Russische boycot en de uitbraak van vogelgriep laten zien hoe exportmogelijkheden ineens kunnen verdwijnen.’

Hardnekkig

Veterinaire en fytosanitaire handelsbelemmeringen vormen vaak een hardnekkige barrière om toegang tot markten buiten de Europese Unie te verkrijgen.
Maar onder druk wordt veel vloeibaar. Deze week werd bekend dat Frankrijk na tien jaar weer appels en peren naar de Verenigde Staten gaat exporteren.
Frankrijk beloofde de Verenigde Staten strenge controles uit te voeren om de aanwezigheid van de mineervlieg te voorkomen.
EU-landbouwcommissaris Phil Hogan liet deze week weten dat de Europese Commissie er alles aan doet om nieuwe markten te vinden. Hij gaf het voorbeeld van Canada dat de import van Belgische peren toestaat en de Verenigde Staten die nog eens met acht landen, waaronder Polen, onderhandelen over markttoegang van appels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer