SER+gaat+in+hoger+beroep+in+zaak%2DAujeszky
Nieuws
© Roel Dijkstra

SER gaat in hoger beroep in zaak-Aujeszky

De Sociaal-Economische Raad (SER) gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 5 november in de Aujeszky-zaak. De zaak gaat om de vraag vanaf welke datum wettelijke rente moet worden berekend.

Volgens de rechtbank moet nog een bedrag van ruim 11 miljoen euro aan de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) worden betaald. In 2013 ontving NVV een bedrag van 16,1 miljoen euro uit het vermogen van het Landbouwschap.

De SER treedt in deze zaak op als vereffenaar van het voormalige Landbouwschap en dient daarbij met diverse belangen rekening te houden. Bovendien is de SER het niet eens met het vonnis van de rechtbank.

Compensatiegelden

De 16,1 miljoen euro was compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Varkenshouders werden toen verplicht tegen vooraf vastgestelde tarieven hun dieren te enten tegen de Ziekte van Aujeszky.

De uitbetaling in maart 2013 was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. De NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet.

De rechtbank in Den Haag meent dat de SER ten onrechte heeft gesteld dat de ingangsdatum van de wettelijke rente een onderdeel van de onderhandelingen is geweest en dat de ingangsdatum daarom 2003 zou moeten zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer