Tarwenoteringen+fors+onderuit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tarwenoteringen fors onderuit

Op internationale graanmarkten daalden de tarwenoteringen behoorlijk vanwege vooral gunstige berichten over de ontwikkeling van wintergranen.

De Matif in Parijs noteerde de tarwe op levering in maart deze week ruim 10 euro lager op 187 euro per ton.

Als verklaring voor de aanhoudende daling van de noteringen maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in het weekbericht granen onder meer melding van tegenvallende exportcijfers in de Verenigde Staten. In vergelijking met vorig seizoen is de export nu 24 procent lager.

Milde winter

Verder lijken wereldwijd de arealen met wintergranen zich goed te ontwikkelen. Door de relatief milde winter is het percentage uitvriezen van wintergranen lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat geldt zowel voor de Verenigde Staten als het Zwarte Zeegebied en de Europese Unie.

Verder blijkt het dat bijvoorbeeld landen als Pakistan en India ook steeds meer tarwe beschikbaar hebben voor de exportmarkt. Beide landen waren tot voor enkele jaren terug nog vooral importerend, maar door stimuleringsprogramma's is de eigen productie flink toegenomen.

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer