Tarwemarkt+maakt+sprong+omhoog
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tarwemarkt maakt sprong omhoog

De afgelopen twee weken hebben de tarwenoteringen op de internationale graanmarkten een opmerkelijke sprong gemaakt.

Op de Matif in Parijs stegen de tarwenoteringen voor het novembercontract 2014 van 150 euro tot meer dan 160 euro. De noteringen voor de tarwecontracten op de graanbeurs in Chicago laten dezelfde bewegingen zien.

Bodem in de markt

Marktanalist Fred Klein van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt de stijging van de noteringen niet eenvoudig te verklaren.

'Het kan zijn dat de bodem in de markt vorige maand bereikt is. Verder beseffen ook analisten steeds meer dat wereldwijd de voorraden ondanks de goede oogst niet eens zo hoog oplopen.'

Invoerheffing maïs

Een andere verklaring voor de positieve ontwikkeling van de tarwenoteringen is volgens Klein de heffing die de EU mag rekenen voor de invoer van maïs. Op basis van WTO-afspraken is een invoerheffing toegestaan als de notering van maïs op de beurs in Chicago beneden een bepaald niveau komt.

'Vorig jaar nog importeerde de EU in totaal 15 miljoen ton maïs, nu gaat de Europese Commissie uit van de aankoop van hooguit 9 miljoen ton maïs van buitenaf', zegt Klein. 'Een alternatief voor de voerindustrie is om in plaats van maïs meer tarwe uit bijvoorbeeld Frankrijk te verwerken.'

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer