Trioliet wil uniforme Europese regels

Trioliet heeft bij de export van zelfrijdende voermengwagens last van verschil in regelgeving binnen Europa. Vooral Frankrijk is een probleem.

Trioliet+wil+uniforme+Europese+regels
© Nieuwe Oogst

Om de problematiek onder de aandacht te brengen, werden de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en haar Duitse collega Jens Gieseke maandag uitgenodigd bij Trioliet in Oldenzaal.

Aanleiding van het bezoek is onder andere de invoering van Stage IV en V motortechniek.

Emissie-eisen

Met Stage IV en V motoren moeten fabrikanten voldoen aan steeds strengere emissie-eisen die gelden voor Europa en Noord-Amerika.

Trioliet is afhankelijk van motorfabrikanten en krijgt eind juni van dit jaar de beschikking over Stage IV motoren. Het duurt tot eind 2016 voor Triloliet volledig is overgeschakeld op Stage IV motoren.

Probleem is dat in 2019 de machines al moeten zijn voorzien van Stage V motoren. Dit jaagt machinefabrikanten op kosten. Nieuwe motoren vragen om aanpassing van de machines.

Hans Pleijte van Trioliet: ‘Als de regelgeving niet wijzigt, moeten we voor Frankrijk begin 2019 al Stage V motoren gebruiken. Die moeten we in 2018 al inbouwen. Kunnen we met anderhalf jaar gebruik van Stage IV motoren nog wel wat terugverdienen?’

Export

Export is voor Triloliet belangrijk. Vorig jaar is van de omzet van 68 miljoen euro zo’n 85 procent geëxporteerd naar veertig landen.

Het belangrijkste exportland Duitsland geeft geen problemen. Frankrijk wel. Trioliet moet regelmatig machines aanpassen aan de nationale Franse eisen. Pleijte wil daarom graag gelijke regels binnen Europa.

De Europarlementariërs Schreijer-Pierik en Gieseke gaan daar in Brussel voor pleiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer