Rol waterschappen: waterkwaliteit speerpunt

Van oudsher zorgen de waterschappen dat polders drooggehouden worden en dijken goed onderhouden. In het LLTB-gebied is die rol vooral gefocust op waterafvoer in natte periodes.

Jean AertsDe wetgever beoogt dat we individueel moeten zuiveren per bedrijf, maar dat ondernemers collectieve oplossingen mogen zoeken is een aanvulling die LTO Glaskracht Nederland in de wettekst probeert te krijgen. Grote vraag is of de rioolzuivering zo’n collectief kan zijn. Waarschijnlijk niet. Dat is jammer omdat de huidige rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) al zo’n 60 procent van de gewasbeschermingsmiddelen wegzuiveren door beluchten en het contact met zonlicht.
Die waterkwaliteitbewaking en -handhaving voor de KRW is een relatief nieuwe taak voor de waterschappen, die de komende jaren tot uitvoering komt. In de mineralenhuishouding en -wetgeving raakt dat diverse sectoren al. Op het punt van emissies van gewasbeschermingsmiddelen wordt beleid opgestart. Zo krijgt de glastuinbouw op z’n vroegst vanaf 2016 te maken met verplichte zuivering van restwater uit de recirculatie van teeltsystemen los van de ondergrond en zuivering van drainagewater in grondteelten.
En het raakt juist de toepassing van druppeltechnieken die noodzakelijk zijn in de geïntegreerde gewasbeschermingssystemen zoals we die in de glastuinbouw kennen los van de ondergrond. Die systemen zijn kwetsbaar voor emissie naar watergangen.
Komende zittingsperiode wordt die nieuwe wetgeving uitgerold. Daar moet de LLTB op inspelen. Dat kunnen we via de geborgde zetels in de waterschapsbesturen en door leden te steunen die op kieslijsten van politieke partijen staan, onder wie ikzelf.
Juist waterkwaliteit en -normen zijn heel lastig te handhaven vanwege de verdunningsfactor die een belangrijke rol speelt in de bepaling of iets aanvaardbaar is of juist niet. Waar en hoe te meten speelt een belangrijke rol. Dat onderstreept het belang van praktisch ingestelde ondernemers in de waterschapsbesturen. Waterkwaliteit wordt voor hen een speerpunt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer