Dijksma: vergroening eenvoudiger

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) roept de sector op om met voorstellen te komen om de vergroening in het Europees landbouwbeleid te vereenvoudigen.


Dijksma%3A+vergroening+eenvoudiger
© Hans Hut

Europa wil minder regels en daar hoort vereenvoudiging van de landbouwregels ook bij. Nederland is door EU-landbouwcommissaris Phil Hogan ook gevraagd om voorstellen voor vereenvoudiging in te dienen.

Dijksma zegt daaraan graag mee te willen werken. Ze noemt als voorbeeld de vereenvoudiging van de regels voor het duurzaamheidscertificaat dat als alternatieve invulling voor de vergroening kan gelden.

Kaders

'De kaders voor de vergroening blijven wel bestaan', zegt Dijksma. Dat houdt in dat drie hoofdregels van gewasdiversificatie, behoud blijvend grasland en ecologische aandachtsgebieden overeind blijven. De vereenvoudiging moet binnen deze regels plaatsvinden.

Tijdrovend

'We willen graag goede dingen met de vergroening doen', zegt Dijksma. 'Maar het vaststellen en invoeren van alle landschapselementen, heggen en groenstroken vraagt een enorme administratie en is tijdrovend.'

De overheid houdt ook een internetconsultatie waar ideeën voor vereenvoudiging kunnen worden ingediend.

Knelpunten

In oktober wil Hogan een tijdspad klaar hebben voor de vereenvoudiging. Tot die tijd moeten ervaringen uit de praktijk de belangrijkste knelpunten aan het licht brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer