%27Rustig+met+controle+vergroening+GLB%27
Nieuws
© Gov.uk

'Rustig met controle vergroening GLB'

De controle op de vergroeningseisen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in 2015 bij boeren mag niet te stringent zijn. Dat is de boodschap die Europese landbouwministers aan de Europese Commissie willen meegeven.

De landbouwministers pleiten voor flexibiliteit tijdens bedrijfscontroles op naleving van de vergroeningsregels. 'De eerste twaalf maanden zijn voor boeren het meest lastig voor het invullen van de vergroening.'

De onzekerheid over de regelgeving voor vergroening kan tot gevolg hebben boeren meer fouten maken bij de invulling van de GLB-eisen. De landbouwministers willen niet dat er onevenredig veel boetes worden uitgedeeld of het aantal controles wordt opgevoerd.

Uitstel

Vier vooraanstaande landbouwwoordvoerders uit het Europees Parlement vroegen vorige week om uitstel van de vergroening.

'De vergroening moet pas in 2016 ingaan om een goede implementatie van de regels mogelijk te maken', zo stelden zij in een verzoek aan de EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

Deze maand vergaderen de landbouwministers en de Europese landbouwcommissaris met elkaar over onderwerp.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer