Vanggewas+ook+voor+bescherming+fauna
Nieuws
© Foto: Nieuwe Oogst

Vanggewas ook voor bescherming fauna

De tienweken-termijn voor vanggewassen is niet alleen vastgesteld vanwege landbouwkundige overwegingen maar ook om bescherming te bieden aan fauna op percelen bouwland.

Dit antwoordt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op vragen van akkerbouwers waarom niet flexibel kan worden omgegaan met de tienweken-eis voor vanggewassen.

'Het bieden van bescherming aan fauna is heel nadrukkelijk meegenomen in het besluit van de Tweede Kamer om vanggewassen toe staan als vergroeningsmaatregel', meldt een woordvoerder van RVO.

Mengsel van twee soorten

Hij vervolgt dat de Europese wetgeving voorschrijft dat een vanggewas moet bestaan uit een mengsel van tenminste twee plantensoorten. Nationaal kunnen EU-lidstaten invullen welke gewassen hiervoor zijn toegestaan.

Er zijn geen Europese regels voor de mengselverhoudingen die akkerbouwers mogen gebruiken voor de inzaai van een vanggewas, aldus de RVO-woordvoerder. 'Voor Nederland is gekozen om vanwege de controleerbaarheid alleen gecertificeerde zaadmengsels toe te staan.'

Certificering

De certificering van de gebruikte zaadmengsels betreft zowel het zaad van de toegelaten gewassen als het gebruik van de juiste mengselverhouding, verklaart RVO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer