Akkerbouwers zoeken passende vergroening

Waarom mag een akkerrand niet breder zijn dan 20 meter? Dat is toch goed voor de biodiversiteit? In welke verhouding moet je het zaad van twee te combineren vanggewassen mengen? En mag je het zaad zelf winnen?

Akkerbouwers+zoeken+passende+vergroening
© Nieuwe Oogst

Zomaar enkele vragen uit een groep van zo'n honderd akkerbouwers die gisteren bijeen waren op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl.

Zij kregen uitleg over het nieuwe Europese landbouwbeleid van Klaas Johan Osinga van LTO Noord. Daarna gingen de boeren het veld in om proefvelden met vanggewassen te bekijken.

Vanggewas

Het Europese landbouwbeleid wordt ‘groener'. Eén van de manieren om die vergroening in te vullen, is het inzaaien van een vanggewas na de hoofdteelt.

Er kan ook worden gekozen voor eiwitgewassen zoals veldbonen of luzerne. Daarnaast mag een akkerbouwer ook een gewas als afrikaantjes telen om aaltjes in de bodem te onderdrukken.

Verschillende mogelijkheden dus, maar iedere mogelijkheid gaat gepaard met regeltjes. Je hebt te maken met allerlei verplichte combinaties en wegingsfactoren. Ingewikkeld dus.

Werkbare voorschriften

De boeren hebben behoefte aan werkbare voorschriften, die ook zin hebben. Doelvoorschriften dus in plaats van middelvoorschriften.

Controle-instanties hebben echter liever concrete voorschriften. 'Het doel wil dan echter wel eens uit het zicht verdwijnen', constateert Osinga.

Deze discussie is voor de langere termijn. De meeste boeren breken zich nu het hoofd over hoe het bouwplan van 2015 in te vullen, want de tijd dringt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer