Aantal+bedrijven+met+PED+stijgt+naar+8
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Aantal bedrijven met PED stijgt naar 8

Het aantal bedrijven met PED (Porcine Epidemische Diarree) is opgelopen naar 8. Daarvan hebben 5 vleesvarkens, liggen er 7 in Gelderland en 1 in Limburg.

Afgaande op de klinische verschijnselen - met name diarree - gaat het om de mildere variant, aldus de GD. Voor een aantal bedrijven loopt de nadere typering nog.

Pas wanneer die bekend is, kan met zekerheid gezegd worden dat het om de mildere variant gaat en niet om het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten en die ook in Oekraïne is aangetroffen.

Gevoelig voor PED

Alfred van Lenthe van de GD, maakte dinsdag de jongste stand bekend tijdens het symposium Hogere Varkens Gezondheid in Venray. De GD heeft de afgelopen weken veel onderzoek verricht naar PED en vond onder andere dat de Nederlandse varkenspopulatie er gevoelig voor is.

'Samenwerking helpt om PED beheersbaar te houden. Iedere schakel heeft daarin een verantwoordelijkheid', aldus Van Lenthe. Dieren en transportmiddelen worden genoemd als de belangrijkste risico-factoren.

Met het oog daarop merkte dierenarts Rudolf Raymakers van De Varkenspraktijk in Someren op dat verschillende diergroepen vervoeren met dezelfde vrachtwagen 'spelen met vuur' is. 'Uit oogpunt van diergezondheid zijn veel zaken eenvoudig veiliger te maken', aldus Raymakers.

Geen gevaar volksgezondheid

Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

De GD roept op tot achtzaamheid. 'Schenk volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Als veehouder kunt u veel doen om besmetting te voorkomen', aldus de GD.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer