Tweede geval van PED in Nederland

Op een varkensbedrijf in Nederland is – zeer waarschijnlijk - de milde variant van het PED-virus vastgesteld.

Tweede+geval+van+PED+in+Nederland
© Marcel Bekken

De situatie lijkt sterk op die in november in Nederland ook al is waargenomen.

Het zou gaan om een vleesvarkensbedrijf in de Achterhoek, maar de GD wil dit niet bevestigen, aldus Pigbusiness. De veehouder, dierenarts en overige betrokkenen zijn geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Geen meldingsplicht

Omdat het om een bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het PED-virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid. Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat.

Zoals het er nu naar uit ziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die enkele maanden geleden in Duitsland is waargenomen. Enkele vleesvarkensbedrijven zonder verhoogde uitval, maar met typische diarreeverschijnselen.

Op deze Duitse bedrijven bleek het te gaan om een milde variant van PED en niet het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de VS. Het opduiken van milde varianten van PED is niet ongewoon. Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde types PED beschreven.

Hygiënemaatregelen in acht nemen

Omdat een besmetting altijd op de loer ligt, adviseert de GD varkenshouders nog meer aandacht te schenken aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Attendeer erfbetreders op hygiënemaatregelen, zoals het betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen.

GD: 'Wij adviseren u om erfbetreders zo minimaal mogelijk in de stal toe te laten.' Tot slot adviseert de GD bij verhoogde uitval met verdenking van het PED-virus, verdachte dieren te isoleren en gebruik te maken van aparte naalden en wegwerpspuiten om overdracht te minimaliseren.

Transport

Het virus kan ook door transport verspreid worden. 'Accepteer daarom uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens op uw bedrijf en zorg dat de R&O-voorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn', schrijft de GD op haar site.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer