PED%2Dvirus+betreft+milde+variant
Nieuws
© Marcel Bekken

PED-virus betreft milde variant

Ook bij het tweede geval van PED dat een week geleden werd aangetroffen op een vleesvarkensbedrijf in Gelderland, gaat het om de milde variant. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De uitslag ligt in de lijn der verwachting, aldus de GD. In november werd het virus ook al vastgesteld op een ander bedrijf in Gelderland en enkele maanden geleden in Duitsland.

Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde types PED beschreven.

De milde variant is net als het agressieve type erg besmettelijk. Het is zaak, aldus de GD, om PED via strikte hygienemaatregelen zo goed mogelijk buiten de deur te houden. 'Zeker vanuit de wetenschap dat in Oekraïne het agressieve type is gevonden.'

Muteren

In algemene zin geldt dat virussen kunnen muteren naar meer agressievere maar ook naar mildere variant. PED is een virus waarbij dier-diercontacten en het verslepen van virus via mest (door bijvoorbeeld erfbetreders, transport) belangrijke besmettingsroutes zijn.

'Wil je de besmettingskans verkleinen dan is het zaak om via biosecurity/hygiene deze routes dicht te leggen, dan wel zo schoon mogelijk te houden', schrijft de GD.

Afrikaanse varkenspest

PED of geen PED hygiëne in acht nemen is altijd belangrijk, aldus de GD. Maar met de dreiging van Afrikaanse Varkenspest vanuit het oosten van Europa nog des te meer redenen om hygienemaatregelen strikt door te voeren.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer