Milde variant van PED in Nederland

Op een vleesvarkensbedrijf in Nederland is waarschijnlijk een milde variant van het Porcine Epidemische Diarree (PED) -virus vastgesteld.

Milde+variant+van+PED+in+Nederland
© Foto: producer

Het opduiken van milde varianten van PED is niet ongewoon, zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Op het bedrijf waren problemen met diarree maar de varkens herstelden spontaan. Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat.

Deze specifieke typering neemt naar verwachting anderhalve week in beslag.

Duitsland

Zoals het er nu naar uit ziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die enkele maanden geleden in Duitsland is waargenomen: enkele vleesvarkensbedrijven zonder verhoogde uitval, maar met typische diarreeverschijnselen.

Op deze Duitse bedrijven bleek het te gaan om een milde variant van PED en niet het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten. Het opduiken van milde varianten van PED is niet ongewoon. Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde PED beschreven.

Oorsprong onbekend

De GD meldt dat de veehouder, dierenarts en overige betrokkenen zijn geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Omdat het om een bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht.

De exacte oorsprong van het virus en de plaats van herkomst is niet bekend. Vooralsnog is bekend dat de dieren op het zeugenbedrijf dat de biggen aan het betreffende vleesvarkensbedrijf levert, geen verschijnselen vertonen die op de aanwezigheid van het virus duiden.

Hygiënemaatregelen in acht nemen

De GD wijst er op dat een besmetting zich snel kan voor doen. De GD raadt varkenshouders aan nog meer aandacht te schenken aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken.

Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, adviseert de GD verdachte dieren te isoleren en ze noemt het raadzaam om aparte naalden en wegwerpspuiten te gebruiken om overdracht te minimaliseren.

Verder is het belangrijk erfbetreders te attenderen op hygiënemaatregelen.. De GD adviseert varkenshouders om erfbetreders zo minimaal mogelijk in de stal toe te laten.

Transport

Het virus kan ook door transport verspreid worden. Varkenshouders moeten uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens accepteren en zorgen dat de R&O-voorzieningen op het bedrijf up to date zijn, stelt de GD.

Alle hygiënemaatregelen moeten in acht worden genomen en de chauffeurs mogen niet in de stallen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer