Vier+nieuwe+bedrijven+met+PED
Nieuws
© Marcel Bekken

Vier nieuwe bedrijven met PED

Op vier nieuwe bedrijven is afgelopen week het Porcine Epidemische Diarree (PED)-virus gevonden. Voor zover de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) na kan gaan, hadden die contact met het varkensbedrijf in de Achterhoek waar de ziekte vorige week werd vastgesteld, meldt Pigbusiness.

Het gaat om drie vleesvarkensbedrijven en één zeugenbedrijf. Op het bedrijf waarmee zijn in contact stonden, werd de milde variant van het virus gevonden. GD verwacht daarom dat het nu weer om de milde variant gaat.

In november werd het virus ook al vastgesteld op een ander bedrijf in Gelderland en enkele maanden geleden in Duitsland. Ook elders in Europa zijn enkele gevallen van milde types PED beschreven.

Super besmettelijk

De milde variant is net als het agressieve type erg besmettelijk. Het is volgens de GD zaak om PED via strikte hygienemaatregelen zo goed mogelijk buiten de deur te houden. 'Zeker vanuit de wetenschap dat in Oekraïne het agressieve type is gevonden.'

In algemene zin geldt dat virussen kunnen muteren naar meer agressievere maar ook naar mildere variant.

Dier-contacten

PED is een virus waarbij dier-diercontacten en het verslepen van virus via mest (door bijvoorbeeld erfbetreders, transport) belangrijke besmettingsroutes zijn.

'Wil je de besmettingskans verkleinen dan is het zaak om via biosecurity/hygiene deze routes dicht te leggen, dan wel zo schoon mogelijk te houden', schrijft de GD.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer