Meer onkruid bij graan in rijen

Granen die niet op rijtjes zijn gezaaid, doen hun eigen onkruidbestrijding. Dat blijkt uit Deens onderzoek. ‘Onze resultaten tonen aan dat onkruidbestrijding in velden wordt geholpen door af te zien van traditionele zaaitechnieken’, zegt Jacob Weiner, hoogleraar plantecologie aan de universiteit van Kopenhagen.
Boeren over de hele wereld zaaien in het algemeen hun gewassen in rijen. De Deense studies in tarwe en maïs tonen aan dat zaaien in rasterpatronen de onkruidgroei onderdrukt. ‘Dit biedt kansen op een hogere opbrengst, vooral op percelen met een hoge onkruiddruk’, zegt Weiner.
Door te zaaien in patronen is de afstand tussen het gewas en het onkruid kleiner. Daardoor vermindert de biomassa aan onkruid tot 72 procent, terwijl de graanopbrengsten op gronden met veel onkruid met 45 procent is gestegen. ‘De truc is om het graan een voorsprong te geven op het onkruid, waardoor een concurrentievoordeel ontstaat’, legt Weiner uit.
Probleem bij deze aanpak is dat biologische boeren vaak een beroep doen op machines om het onkruid te bestrijden en daarom in rijen zaaien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer