Kompas is onveranderd

We zijn als land- en tuinbouw wel eens beter aan een jaar begonnen. In veel sectoren staan inkomsten en prijzen onder druk. Het is lastig krediet te krijgen, ook al betalen banken de spaarders een schijntje aan rente. De Russische boycot en de explosieve situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ontregelen agrarische markten. De tijdelijke (?) lage energieprijzen leiden tot lagere kosten, maar dagen minder uit op de weg naar een duurzame toekomst.
Ondanks terroristische aanslagen en een politiek onzekere situatie in Griekenland vormen de EU en de VS een baken van stabiliteit in de wereld. Duizenden wagen dagelijks hun leven om die werelddelen binnen te komen.
De meeste klanten van Nederlandse boeren en tuinders wonen in het buitenland. Onze concurrentiepositie is, waar het gaat om voedselveiligheid en onderscheidend productieproces, alleen maar sterker geworden. Al is er in eigen huis nog werk te doen, denk bijvoorbeeld aan innovatie en afzetstrategieën.
Schaarste aan energie en eten zijn bij een sterk groeiende wereldbevolking dé geopolitieke onderwerpen van de toekomst. De koers die LTO Nederland met anderen heeft ingezet, is helder: meer en beter produceren met minder gebruik van energie en grondstoffen. En: meer aandacht voor biodiversiteit, dierenwelzijn en waardevolle arbeid. Dat kompas is onveranderd. Optimistisch realisme is de houding die past bij een innovatieve en exporterende sector.
De boodschap aan Brussel is tweeledig. Hervorm het huidige mededingingsstelsel: niet de laagste prijs als uitgangspunt, maar het duurzaamste product. En ontdoe de vergroening van het GLB van geitenwollen sokken en maak er echte groene innovatie van.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer