Is een B-rijbewijs voldoende om na 1 juli 2015 op een trekker te mogen rijden?

De invoering van het T-rijbewijs op 1 juli 2015 gaat nu definitief door. Vanaf die datum moet iedereen een B-rijbewijs, trekkercertificaat of T-rijbewijs hebben om met een landbouwtrekker en zelfrijdend werktuig op de openbare weg te mogen rijden.

Het T-rijbewijs geldt straks ook voor alle grondverzetmachines op de weg. Bestuurders van kleinere voertuigen met een specifieke werktuigfunctie en die smaller zijn dan 1,30 meter, zijn uitgezonderd van het T-rijbewijs. Dat geldt ook voor bestuurders van heftrucks smaller dan 1,30 meter, op voorwaarde dat er met de heftruck geen aanhangwagens worden getrokken.
Huidige trekkerbestuurders die nu geen enkel rijbewijs in hun bezit hebben, moeten vanaf 1 juli 2015 een rijbewijs hebben. Er kan nog wel een trekkercertificaat worden gehaald bij een AOC. Het trekkercertificaat kan dan binnen één jaar - dus voor 1 juli 2016 - worden omgeruild voor een T-rijbewijs. Aan de houder van een T-rijbewijs worden dezelfde medische geschiktheidseisen gesteld als aan bestuurders van personenauto’s.
Tot 1 juli 2015 volstaat het om een trekkercertificaat te halen. Dit hoeft alleen voor 16- en 17-jarigen die beroepsmatig op een trekker rijden. Na die datum, als het T-rijbewijs is ingevoerd, moet een theorie- en praktijkexamen worden afgelegd. Dit kan vanaf de leeftijd van 16 jaar.
Vanaf 1 juli 2015 worden het theorie- en praktijkexamen voor het T-rijbewijs veel zwaarder en duurder. De examens worden afgenomen door een examinator van het CBR, op een aantal aangewezen locaties in Nederland. Er wordt dan heel streng gekeken naar verkeersinzicht.
Voor iemand examen kan doen, is het nodig eerst lessen te volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer