CRV spekt kas leden na goed boekjaar

Rundveeverbeteringscoöperatie CRV heeft met het boekjaar 2013-2014 een goed jaar achter de rug. De helft van het nettoresultaat van 6,7 miljoen euro vloeit terug naar haar leden. Dit bedrag wordt in maart verdeeld.

Pieter StokkermansDeze teruggaaf van bijna 3,4 miljoen euro betekent dat ieder lid gemiddeld 135 euro krijgt. ‘Het gaat hier daadwerkelijk om een gemiddelde. Hoeveel een lid terugkrijgt, wordt bepaald door de bij CRV afgenomen producten. Het kan variëren van een beetje tot honderden euro’s’, schetst woordvoerder Bertil Muller van CRV.
De coöperatie kende een goed jaar. De omzet van 171 miljoen euro lag 1,5 procent hoger dan het jaar ervoor. Daarbij werd deze omzet gedrukt door de wisselkoersen. Bij gelijkblijvende koersen zou de omzet zelfs 4 procent hoger liggen.
Zo maakte de Nieuw-Zeelandse CRV Ambreed een omzetstijging van ruim 5 procent. Omgerekend in euro’s bleef die omzetgroei gelijk.
De omzetstijging kwam mede door een efficiëntere werkwijze en een groeiende vraag naar managementproducten. Zo nam de omzet van genetisch materiaal met 3 procent toe tot 81 miljoen euro, terwijl de handel in informatieproducten met 16 procent steeg naar 21,6 miljoen euro. Hiertegenover stond een daling in dienstverlening van 4 procent naar 60,2 miljoen euro.
Verder werd boekwinst gemaakt op de verkoop van het belang in ST Brazil. Doordat veel in Brazilië ingezet Holsteinsperma van CRV afkomstig is uit Europa en de Verenigde Staten, hoeft er in dat land geen Holsteinsperma meer te worden gesekst.
De wereldwijde resultaten waren daarnaast dusdanig dat de lening voor de aankoop van Central Bela Vista volledig werd afgelost. Dit Braziliaanse spermawinstation werd in maart 2011 ingelijfd. Daarmee profiteerde CRV van de opkomende ki-markt van de laatste jaren in Brazilië.
Het handelsembargo van Rusland heeft deels een positief effect op de resultaten van CRV. Hier steeg namelijk de vraag naar melk en rundvlees uit Brazilië. Dit had vooral de laatste twee maanden van dit boekjaar een positief effect, waardoor de Braziliaanse tak alsnog met winst de boeken sloot. De marktomstandigheden waren met name in het begin van dit boekjaar niet optimaal, waardoor hier een reorganisatie noodzakelijk was.
CRV Australia blijft een zorgenkind. In het boekjaar 2012-2013 is daar al een forse reorganisatie doorgevoerd. Dit bleek echter onvoldoende herstel op de leveren, zodat dit boekjaar wordt onderzocht wat er met dit onderdeel moet gebeuren. Australië kampte de laatste jaren echter met droogte, waardoor boeren niet de financiële middelen hebben om in bijvoorbeeld sperma te investeren.
Ook in West-Europa was door de gunstige melkprijzen voor ondernemers een groei in bedrijven zichtbaar. Dit resulteerde onder meer in een groei in de afzet van sperma en de verkoop van informatieproducten. Dit droeg eveneens bij aan het bedrijfsresultaat van CRV.

Goed jaar Nederland

Ook Nederland doet het goed. Het aantal inseminaties steeg van 2,36 miljoen in 2012-2013 naar 2,45 miljoen vorig jaar. Opvallend is dat het aantal deelnemende bedrijven aan de melkcontrole toenam van 14.151 in 2012-2013 tot 14.339 in het afgelopen jaar. Volgens Muller komt dit mede door de introductie van MPR Dracht, waarbij dracht via de melkcontrole kan worden vastgesteld.
Daarbij nam het aantal monsternames in eigen beheer toe, terwijl de monsternemers juist iets minder monsternames namen. Zij nemen voor het eerst minder dan de helft van alle monsternames voor hun rekening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer