‘Andere aanpak Brabants drugsvat’

Noord-Brabant - Op 192 plaatsen in Noord-Brabant is vorig jaar drugsafval gedumpt, meestal in natuurgebieden of op en rond boerenland. Een effectiever en harder landelijk beleid en een grensoverschrijdende aanpak zijn broodnodig.

Marcel DeryckereDrugsafvaldumpingen in onze provincie zijn aan de orde van de dag. In 2014 werd 192 keer drugsafval aangetroffen in natuurgebieden of bij mensen in de tuin. Dit aantal stijgt al jaren: van circa 75 in 2012 naar 150 in 2013 en 192 in 2014. Zo’n 90 procent van alle gevonden drugsdumpingen bevinden zich in Noord-Brabant.
De huidige aanpak lijkt dweilen met de kraan open. De maatschappelijke kosten lopen in de vele miljoenen euro’s, duur betaalde belastingcenten van alle Brabanders. Terwijl de daadwerkelijke daders bijna nooit worden gevonden, drugsgeld is snel verdiend illegaal geld.
De grensoverschrijdende kanten van het probleem blijven onderbelicht. Brabantse politici kijken terecht naar Den Haag, op zoek naar steun voor de aanpak van drugsdumpingen. Het provinciebestuur zou nu ook de stap naar Brussel moeten zetten. Immers, een groot deel van het drugsafval is afkomstig uit België. Allerlei grondstoffen voor bijvoorbeeld GHB worden gekocht bij onze zuiderburen. Drugsbendes kennen geen grenzen. Een Europese aanpak is dan ook noodzakelijk.
De pakkans van drugscriminelen moet drastisch omhoog. Het is niet meer dan rechtvaardig dat de mensen die het afval dumpen voor de opruimingskosten opdraaien. Dit kan door internationale samenwerking. Bijvoorbeeld door het in het leven roepen van een grensoverschrijdende taskforce.
De ministers uit de verschillende EU-landen komen regelmatig bijeen ter bestrijding van terrorisme. Op deze agenda past ook deze misstand. Door het liberale drugsbeleid in ons land stelt Nederland het drugsthema nauwelijks aan de orde. Het Brabantse drugsvat vraagt om een andere aanpak!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer