Vakgroep Boom- en Vaste Plantenteelt zoekt verbindingen, zowel nationaal als internationaal

Als kweker weet je dat als je een mooie en gezonde boom of plant wilt kweken, je daar de nodige tijd in moet steken. Er zijn planten die snel groeien, er zijn teelten die jaren in beslag nemen. Daarvoor maak je teeltplannen. Maar soms gaan die niet altijd zoals je vooraf had bedacht.
In het bestuurlijke circuit is dit net zo. Samen met studieclub Horst aan de Maas en BSV hebben we vanuit de LLTB-vakgroep The Green Connection nieuw leven ingeblazen (denk aan de TreeVention beurs). Ook ik zou het graag sneller zien gaan, maar gaandeweg worden de contouren gelukkig wel steeds duidelijker.
Op de IPM zal er voor het eerst in de geschiedenis een gezamenlijke vergadering plaatsvinden met de LTO-vakgroep, onze zuiderburen van AVBS en onze oosterburen van de BdB. Tijdens deze vergadering zal op beleids- en bestuurlijk niveau gesproken worden over de thema’s die we gezamenlijk kunnen oppakken, met name in de EU. Denk hierbij aan een level playing field op het gebied van gewasbescherming.
We zijn in een vergevorderd stadium met het koepelproject plantgezondheid. Daarmee proberen we langs vier themalijnen, met het onderzoeksgeld dat resteert uit het Productschap Tuinbouw, zoveel mogelijk rendement te behalen voor de totale boomkwekerijsector. Dat heeft ertoe geleid dat de onderzoekspartijen (DLV, Cultus, Agropoli, Groeibalans en Hessel marketing) elkaar gevonden hebben. Samen zetten zij de schouders eronder en waar mogelijk wordt de samenwerking gezocht met PPO en hogescholen zoals de HAS. Ook andere partijen, zoals de gewasbeschermingsindustrie en de handel, tonen interesse om in dit project te participeren.
Als laatste wil ik nog een advies mee geven: noteer 15 januari in uw agenda. Dan is de eerste nationale boomkwekerijdag in Echteld. Het programma is zeer interessant. Tevens vormt de dag een goede gelegenheid om afscheid te nemen van Peter Bontekoe als LTO-vakgroepvoorzitter.

Jan Veltmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer