Presentatie Planty Organic op Bio-beurs

SPNA en de vereniging BioWad presenteren tijdens de komende Bio-beurs de resultaten van onderzoek naar een 100 procent zelfvoorzienend landbouwsysteem.

Presentatie+Planty+Organic+op+Bio%2Dbeurs
© jos thelosen

Het onderzoek genaamd Planty Organic betreft een innovatief landbouwsysteem dat zichzelf voorziet van plantaardige stikstof. Er wordt daarbij geen dierlijke mest en kunstmest stikstof gebruikt.

Deze proef wordt uitgevoerd bij SPNA in Kollumerwaard en past bij de ambitie van BioWad de vereniging van noordelijke biologische akkerbouwers. Doel is de biologische sector minder afhankelijk te maken van moeilijk verkrijgbare biologische mest.

Doordachte vruchtopvolging

De essentie van het systeem is een goed doordachte vruchtopvolging, het verbouwen van grasklaver als stikstofbron en het inzetten van tussengewassen. Een groenbemester is essentieel om stikstof, fosfaat en kali vast te houden, zodat de mineralen beschikbaar blijven.

Sinds de start van het onderzoek in 2011 blijkt dat een plantaardig systeem werkt, melden de initiatiefnemers. Het is volgens hen gelukt om het principe te integreren in een systeem zonder ploegen en met rijpaden.

Bovendien is er meer zicht en inzicht in de stikstofdynamiek, aldus de onderzoekers en is ervaring opgedaan met het inzetten van groenbemesters.

Mestloos-systeem

In 2015 krijgt het onderzoek een vervolg. Planty Organic zoekt de komende drie jaar naar een antwoord op de vraag of het bodemleven in staat is de verschuiving naar een mestloos-systeem door te maken.

Verder zijn de onderzoekers benieuwd naar de gehalten van elementen en sporenelementen in de bodem en de ontwikkeling van de bodemstructuur. Bezoekers aan de Bio-beurs kunnen informatie over Planty Organic opvragen in de stand van BioWad (D 186).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer