Toename ziekte van Weil

Friesland - GGD Fryslân heeft in 2014 dertien meldingen van de ziek-te van Weil ontvangen. Dat is meer dan drie keer zoveel als in andere jaren. Normaal zijn het twee tot vier per jaar.

Een verklaring voor de toename is mogelijk de piek in het aantal bruine ratten.
Of er een verband is met de muizenplaag in Friesland, is niet duidelijk. GGD meldt desgevraagd dat in Zuidwest-Friesland, het gebied van de muizenplaag, geen meldingen van de rattenziekte Weil zijn ontvangen.
De belangrijkste verspreider van de infectieziekte is de bruine rat. Andere verspreiders zijn onder andere muskusratten, veldmuizen en huisspitsmuizen.
De infectie ontstaat door contact met water dat door urine van deze dieren is besmet of via intensief contact met besmette dieren.
Via wondjes in de huid en de slijmvliezen komt de bacterie het lichaam binnen. Als een behandeling op tijd begint, herstelt de patiënt meestal volledig, geeft GGD Fryslân aan.

Huisarts

GGD Fryslân adviseert mensen die griep krijgen na intensief contact met oppervlaktewater of ratten om direct naar de huisarts te gaan.
De toename van meldingen geldt niet alleen voor Friesland. In heel Nederland zijn er dit jaar twee keer zoveel meldingen geweest als normaal, meldt de GGD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer