'Marktinformatie belangrijker'

Volgens voorzitter Jorrit Jorritsma van ZuivelNL wordt marktinformatie over melkprijzen steeds belangrijker voor de melkveehouder. 'Er is nog te veel schimmigheid in het voorspellen van de zuivelmarkt.'

%27Marktinformatie+belangrijker%27
© Jan van Liere

Jorrit Jorritsma verwacht dat 2015 een boeiend en bijzonder jaar gaat worden. Melkveehouders vragen zich af hoe het verder gaat en hoe lang de lage melkprijzen gaan aanhouden, ook in verband met de liquiditeit van hun bedrijf. 'Het verdwijnen van het melkquotum biedt nieuwe kansen en perspectieven', stelt de voorzitter.

Volgens hem wordt marktinformatie steeds belangrijker voor de melkveehouder in een quotumloos tijdperk. Er zit nog veel schimmigheid in het voorspellen van de zuivelmarkt. Er is te weinig kennis opgebouwd. Na 2007 is de marktondersteuning vanuit de EU afgebouwd.

'Door het keurslijf van de quotering waren we misschien niet goed in staat om te voorspellen hoe de markt zich gaat verhouden en hebben we onvoldoende kennis opgebouwd.'

Voorspelbare zaken

Hij geeft aan dat voorspelbare zaken qua vraag en aanbod beter bij de - te verwachten - melkprijzen zijn mee te nemen, zodat veehouders daar beter op in kunnen spelen. Jorritsma denkt aan het gebruik van statistische technieken om de melkmarkt beter te kunnen voorspellen.

Dit geeft de melkveehouder handvatten te geven bij zijn beslissingen: dus bijvoorbeeld de melkvaarzen voor export wegdoen of toch laten afkalven om meer melk te kunnen produceren.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer