Elektrische machines op beursvloer

De definitieve versie van de elektrische trekker MultiToolTrac met een vermogen van 200 pk is te zien op de Bio-beurs samen met nog enkele elektrische machines.

Sjoerd de Hoop en Haijo Dodde
Biologische boeren zoeken naar mogelijkheden om het energieverbruik van het machinepark terug te dringen. Elektrische motoren stoten minder CO2 uit en zijn 30 procent efficiënter dan dieselmotoren onder meer omdat er geen energie voor koeling nodig is. Specialisten wijzen erop dat elektrische motoren economisch vooral een hoog rendement leveren als ondernemers zelf stroom produceren via zonnepanelen of windturbines.
Van de MultiToolTrac was vorig jaar een prototype te zien op de Hannover Messe en tijdens de ATH in Biddinghuizen. Op de Bio-beurs is de presentatie van de definitieve versie. Naast de aandrijving zijn de volautomatische en traploze spoorbreedteverstelling uniek en die worden in Zwolle gedemonstreerd.
De trekker beschikt over drie posities om werktuigen en gereedschappen te koppelen. Een zescilinder dieselmotor kan, als het nodig is, aanvullend vermogen leveren om voldoende stroom op te wekken.
Directeur Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool in Almelo legt uit dat de ontwikkeling van de nieuwe trekker het resultaat is van een project met zijn bedrijf en zeven biologische akkerbouwers, mechanisatiebedrijf Wissels Techniek in Hengelo en innovatieadviseur Paul van Ham.
‘Het is een vraaggestuurde ontwikkeling gevoed door boeren die het beste uit hun grond willen halen en ervaring hebben met het rijpaden- en beddenteeltsysteem.’
Osse zegt enorm trots te zijn op de MultiToolTrac. ‘De ontwikkeling heeft uiteindelijk een jaar langer geduurd dan gepland, maar het resultaat mag er zijn.’
Volgens de directeur hebben de biologische boeren in het hele proces een belangrijke rol gespeeld. ‘Hun visie en manier van denken over bijvoorbeeld bodemgezondheid heeft ons geïnspireerd om alle creativiteit van ons bedrijf te gebruiken om dit project tot een succes te maken.’
Directeur Theo de Jong van Frisian Motors in Bakkeveen is op de Bio-beurs aanwezig om de elektrische Utility Vehicle (UTV) onder de aandacht te brengen. ‘Het is prachtig dat we op de beurs met onze transporter en ook een kleine zitmaaier naast een grote stoere trekker van 200 pk kunnen staan. De binding tussen deze machines is de elektrische aandrijving en de visie op duurzaamheid’, aldus De Jong.

Tweede auto

De elektrisch aangedreven transporter van Frisian Motors kunnen boeren als tweede auto gebruiken op hun bedrijf. Het voertuig is voorzien van een kenteken en mag dus ook op de openbare weg. Volgens De Jong is de auto prima geschikt voor klein transport en voor het doen van boodschappen over korte afstanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer