Suikerbiet+van+11+kilo+sluit+campagne+af
Nieuws
© foto Nieuwe Oogst, Han Reindsen

Suikerbiet van 11 kilo sluit campagne af

Een suikerbiet met een gewicht van bijna 11 kilo gaat de bietencampagne van fabriek Vierverlaten bij Groningen afsluiten.

Op de telersvergadering in Uithuizen liet Pieter Brooijmans van Suiker Unie woensdag een suikerbiet zien van bijna 11 kilo.

Het plan is om deze biet als laatste op de band te leggen voor verwerking in Vierverlaten. Als afsluiting van een goed bietenjaar. Deze suikerbiet is afkomstig van Albert Elema uit Usquert.

15,1 ton suiker

Suiker Unie gaat de bietencampagne volgens de laatste inschatting afsluiten met gemiddeld 91 ton bieten, 16,7 procent suiker en 15,1 ton suiker per hectare.

Volgens plan sluit Suiker Unie de campagne af in 19 weken. Vierverlaten is op 12 januari klaar en Dinteloord waarschijnlijk een week later.

Beide fabrieken laten een goede verwerking zien: Vierverlaten gemiddeld 26.000 ton per dag en Dinteloord 24.000 ton per dag.

Goede bietkwaliteit

De goede resultaten zijn toe te schrijven aan het lage tarrapercentage (gemiddeld circa 8,5 procent) en de goede bietkwaliteit. De enige tegenvaller is het relatief lage suikergehalte.

‘De suikeropbrengst is in tonnen gegroeid. Voor de verwerking zien we liever groei in percentage suiker’, zegt Pieter Brooijmans van Suiker Unie.

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer