Oudste duiker van West-Europa in Vlaardingen

In de jaren negentig van de twintigste eeuw is op het bedrijventerrein Hoogstad in Vlaardingen de oudst bekende klepduiker van West-Europa gevonden. Die dateert van omstreeks 100 jaar na Christus. Vermoedelijk hebben Kaninefatische boeren in die tijd een dam in de kreek aangelegd. Daarin hebben ze een duiker gelegd die bestond uit twee uitgeholde, gedeeltelijk in elkaar geschoven boomstammen.
De lengte van de duiker was 6,30 meter. De voorzijde van de eerste boomstam had een rechthoekige uitsparing met een rechthoekig gat voor een klep.
De kreek waarin de dam lag, was onderhevig aan zoetwatergetijde. Bij hoogwater werd de klep vanzelf dichtgedrukt. Bij overtollige regenval werd de klep vanzelf opengeduwd, zodat het water kon wegvloeien. De klepduiker werkte dus als een zelfregulerende sluis.
Houten duikers bleven lange tijd in gebruik. In Dordrecht zijn bij opgravingen houten duikers gevonden uit de tijd kort voor de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Dit waren geen klepduikers, maar verbindingsduikers die twee watergangen met elkaar konden verbinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer