Compensatie+Kier+Voorne%2DWest+van+start
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Compensatie Kier Voorne-West van start

Aannemingsbedrijf Huub Verlouw uit Ammerzoden start in januari met de de eerste werkzaamheden voor het deeltraject Voorne-West van de compenserende maatregelen van het Kierbesluit.

Dat meldt waterschap Hollandse Delta dat de klus aan de Gelderse aannemer heeft gegund. Op 1 juli 2015 moet het werk zijn afgerond.

De aannemer voert diverse werkzaamheden uit om ervoor te zorgen dat zoet water vanuit het Brielse Meer via bestaande en nieuwe sloten vervoerd wordt richting Hellevoetsluis. Er worden onder meer bestaande duikers vergroot, een aantal stuwen aangepast en nieuwe stuwen geplaatst.

Nieuwe sloot

Bovendien graaft de aannemer langs de N57 een nieuwe sloot met een lengte van 1,2 kilometer. Zijkanten van de sloot krijgen een beschoeiing.

Met het graven van deze nieuwe sloot kan het watersysteem tussen Hellevoetsluis en de N57 omgedraaid worden, zodat het water voortaan vanuit het Brielse Meer aangevoerd wordt en niet meer vanuit het Haringvliet.

Kierbesluit

De compenserende maatregelen maken onderdeel uit van het Kierbesluit. Door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen wordt het Haringvliet deels zout. Om agrariërs van voldoende zoet water te voorzien worden inlaten verplaatsen en nieuwe watergangen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee aangelegd.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer