Twijfel of Haringvliet in 2015 op kier kan

I&M-minister Melanie Schultz van Haegen twijfelt of het haalbaar is om de sluizen in het Haringvliet in 2015 op een kier te zetten. Ze zei dat vandaag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Twijfel+of+Haringvliet+in+2015+op+kier+kan
© I en M


Schultz, die zich sinds het aantreden van Rutte II bezighoudt met water, stelde zo snel mogelijk in de kwestie te zullen duiken. 'Ik ga kijken hoe we hier tempo in kunnen brengen', zei ze.

De minister wil kijken wat een reële uitkomst is, wat de kosten daarvoor zijn en hoe dat alles moet worden uitgevoerd. 'Dat is beter dan dat het in het luchtledige blijft hangen.'

Sluizen

De minister zei verder ook te kijken wat er moet gebeuren als de sluizen niet op een kier kunnen, bijvoorbeeld om financiële redenen. Ze stelde daar nog geen aanwijzingen voor te hebben: 'Dit is echt een als.'

Schultz gaat de komende tijd om tafel met alle betrokkenen en hoopt halverwege volgend jaar te laten weten wat er precies gaat gebeuren met het zogenoemde Kierbesluit.

Kieren

Het kabinet besloot halverwege vorig jaar om de sluizen toch te laten kieren, waardoor er weer zalm in de Rijn kan gaan zwemmen. Daarmee werd een besluit uit het vorige regeerakkoord teruggedraaid.

Het was al duidelijk dat de sluizen niet meteen op een kier zouden gaan, omdat daardoor brak water zou ontstaan en de landen van boeren zouden kunnen verzilten.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer