Zoetwater+Zuid%2DHolland+veiliggesteld
© Rijkswaterstaat

Zoetwater Zuid-Holland veiliggesteld

De opvang van zoetwater in de Biesbosch, het Hollandsch Diep en het Haringvliet wordt gewaarborgd. Als de watervoorraad te zout dreigt te worden, gaan de sluizen dicht, zowel die van het Haringvliet als het Volkerak-Zoommeer.

Dat heeft de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber woensdag toegezegd in de commisie Groen & Water op aandringen van de VVD. Ook veel andere partijen steunden het pleidooi van de liberalen, meldt Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn.

Het principe dat de zoetwatervoorziening leidend is, gold al voor de Haringvlietsluizen. Dat is vastgelegd in het Kierbelsuit. De provincie hanteert dat uitgangspunt voortaan ook bij het Volkerak-Zoommeer.

Bellenscherm

Een bellenscherm moet verder bij de Volkeraksluizen uitkomst bieden om de zoutindringing tegen te houden.

Van Dobben de Bruijn: 'Zoetwater krijgt vanaf nu altijd voorrang ten opzichte van andere belangen. Daardoor worden we een stuk minder kwetsbaar.'

Zuidwestelijke Delta

Het veiligstellen van de zoetwatervoorraad in de Zuidwestelijke Delta is al jaren een topprioriteit voor de Zuid-Holland liberalen. 'Zoetwater is een levensvoorwaarde, zowel voor inwoners als voor veel bedrijven.'

'Als onze zoetwatervoorraad wordt vermengd met te veel zout water, komen we in grote problemen. Daar hoeven we ons dankzij dit besluit geen zorgen meer over te maken', benadrukt Van Dobben de Bruijn.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer