Delta+is+%27IJsselmeer+van+Zuid%2DHolland%27
© Wim van Vossen

Delta is 'IJsselmeer van Zuid-Holland'

Het Haringvliet, het Hollands Diep en de Biesbosch vormen de toekomstige zoetwaterbuffer van Zuid-Holland. Het Volkerak en de Grevelingen zijn niet in beeld om de provincie in droge tijden van voldoende zoet water te voorzien.

'Het Haringvliet, het Hollands Diep en de Biesbosch vormen het IJsselmeer van Zuid-Holland', stelt directeur Joost Schrijnen van het programmabureau Zuidwestelijke Delta. Ook West-Brabant en Zeeland moeten via een bypass door deze wateren worden voorzien. 'Dat water is zoeter dan dat uit het Volkerak.'

Volgens Schrijnen veroorzaakt niet het openzetten van de Haringvlietsluizen (Kierbesluit) het verziltingsprobleem in de Zuid-Hollandse Delta. Wel de zoutinlaat via de Nieuwe Waterweg, die het Spui en de Hollandsche IJssel bedreigt.

Bellenschermen

'Bellenschermen zijn de oplossing. Daar zijn proeven mee gedaan', geeft Schrijnen aan. Bubbels verlagen het zoutgehalte in het water. Een ‘bubbelbad bij Maassluis’ in de Nieuwe Waterweg moet het zout uit de Noordzee tegenhouden.

Het Volkerak en de Grevelingen als zoetwaterbuffer ziet Schrijnen niet zitten. 'Het Volkerak is een dood meer vanwege de blauwalg. In de Grevelingen is de bodem dood.'

LTO Noord hamert op een goede zoetwaterverdeling. 'Met het opwaarderen van het Haringvliet, het Hollands Diep en de Biesbosch tot IJsselmeer heb je nog geen druppel extra zoet water. Terwijl voor de bypass naar West-Brabant, Zeeland en de Volkeraksluizen in droge periodes 50 kuub water per seconde uit de Rijn extra nodig is.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer