Innovatie+%27Inlaat+op+Maat%27+winnaar+prijsvraag
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Innovatie 'Inlaat op Maat' winnaar prijsvraag

Acacia Water en Kring Noordelijk Zandgebied zijn met hun innovatie 'Inlaat op Maat' winnaars in de categorie bedrijfsleven van de prijsvraag om het zoetwatertekort in Noord-Holland op te lossen.

Beide ontvingen de prijs donderdagavond tijdens de waterinnovatie-conferentie 'WaterinnovatioNH' in het Amsterdamse Nemo. De winnaars kregen een bedrag van 5.000 euro. In totaal zijn dertien inzendingen ontvangen, waarvan twee van studenten.

Jan Prins (Kring NZG) en Jouke Velstra (Acacia Water) namen de prijs in ontvangt uit handen van gedeputeerde Joke Geldhof.

Waterbeheer

Inlaat op Maat zorgt voor een slimmer operationeel waterbeheer en maakt het mogelijk dat de juiste hoeveelheid zoet water op de juiste locatie en het juiste moment aanwezig is.

Dat gebeurt door het bij elkaar brengen van vooral boeren en waterbeheerders. Slimmer inlaten bespaart water en kosten, omdat minder water hoeft te worden uitgemalen.

Categorie studenten:

In de categorie studenten won Arjan Zonneveld, net afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn innovatief idee is een integraal en dynamisch waterbeheer door satellieten. Hij kreeg voor zijn inzending 1.500 euro.

Hiermee is het mogelijk om de grondwaterspiegel te bepalen in verschillende gebieden. Ook kunnen satellieten inschatten wanneer en hoe veel regen er gaat vallen, zodat daarop kan worden geanticipeerd.

Septictanks

De tweede prijs ging naar Rob den Boer, student aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Zijn innovatie is om beerputten/septic tanks in te zetten en om te bouwen om regenwater in op te vangen.

Dat is te gebruiken voor het doorspelen van het toilet, het besproeien van de tuin of het wassen van de auto. Voor zijn idee ontving Den Boer 1.000 euro.

Opzet

De prijsvraag was gericht op innovatieve oplossingen om de zoetwatervraag in Noord-Holland terug te dringen en zo de verwachte zoetwatertekorten tijdens droge perioden te beperken.

Provincie Noord-Holland was de initiatiefnemer van de prijsvraag.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer