Maat: rekening houden schommelende prijs

Ondernemers in de land- en tuinbouw zullen de komende jaren meer rekening moeten houden met schommelende opbrengstprijzen en inkomens. Dat verwacht voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat%3A+rekening+houden+schommelende+prijs
© Agriterra

'Buffers van goede jaren kunnen dan worden benut om tegenvallende bedrijfsresultaten op te vangen', geeft Maat aan. Hij reageert daarmee op de inkomensramingen die LEI Wageningen UR vanmiddag in Den Haag bekendmaakte.

De LTO Nederland-voorzitter is optimistisch over de perspectieven van de agrarische sector op de langere termijn en benadrukt het exportbelang van de agrosector.

Goede opbrengsten

Maat noemt 2014 een 'heel matig jaar met goede opbrengsten, maar tegenvallende prijzen', waardoor de inkomens van ondernemers met gemiddeld 20 procent zijn gedaald.

Gunstige uitzonderingen in de dierlijke sectoren zijn pluimvee (leghennen, vleeskuikens), geiten- en zeugenhouderij en in de plantaardige sectoren bloembollen en ook sierteelt onder glas (snijbloemen en potplanten).

Golfbewegingen

De golfbewegingen in de opbrengstprijzen hangen samen met heftiger ontwikkelingen op internationale afzetmarkten en een reeks aanpassingen van het Europese landbouwbeleid door de jaren heen.

Markten zijn volgens LTO Nederland minder stabiel en instrumenten om in de EU forse prijsdalingen in bijvoorbeeld de akkerbouw en melkveehouderij tegen te gaan, zijn er niet meer.

Ondernemerschap

Het draait volgens Maat steeds meer om ondernemerschap en opereren in ketenverband, waarbij een evenwichtige verdeling van marges in de keten een heikel punt blijft. 'We kunnen nog duurzamer werken, maar niet tegen elke prijs.'

Verder is er sprake van grote spreiding van inkomens tussen de bedrijven. 'Die verschillen zitten niet alleen tussen sectoren, maar vooral tussen individuele boeren en tuinders in dezelfde bedrijfstak.'

Nieuwe initiatieven

De voorzitter pleit ten slotte voor nieuwe initiatieven om kennis en ervaring tussen groepen ondernemers met elkaar uit te wisselen. 'Er is juist op dat terrein nog heel veel te winnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer