%27Reistijd+dier+naar+slacht+maximaal+8+uur%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Reistijd dier naar slacht maximaal 8 uur'

Dieren die binnen Europa naar een slachterij worden vervoerd, zouden niet langer dan acht uur onderweg hoeven te zijn. Nu is de de maximaal toegestane reistijd in de Europese Unie 24 uur.

Nederland, Duitsland en Denemarken pleiten voor zo'n drastische verkorting van de toegestane transporttijd. Ze roepen de Europese Commissie op meer te doen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseerde daarover gisteren een bijeenkomst met haar Duitse en Deense collega's.

Kalveren

De drie landen willen ook dat jonge kalveren pas op transport gaan, als ze zeker twee weken oud zijn en niet zoals nu al met tien dagen.

In de eerste veertien dagen zijn kalveren helemaal afhankelijk van melk, waardoor tijdens transport voeden en drinken lastig is. Dijksma en haar collega's pleiten ook voor meer ruimte voor de dieren tijdens hun transport.

Dijksma: 'Het is terecht dat er veel aandacht is voor dierenwelzijn. Nederland loopt daarin voorop. Dierenwelzijn houdt echter niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer onnodige welzijnsproblemen en creëert tegelijk een gelijk speelveld.'

Rondeelstallen

De drie bewindspersonen kijken ook naar andere maatregelen. Zo spraken zij over rondeelstallen. Dat zijn stallen waar kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De stallen kennen ruimtes om te scharrelen en ruimtes waar de kip een 'stofbad' kan nemen.

In tegenstelling tot de reguliere pluimveehouderijen hoeven de snavels van kippen in rondeelstallen niet gekapt te worden en kunnen de kippen naar buiten wanneer ze dat willen.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer